Как да персонализирате настройките за поверителност на Facebook, за да задоволите вашите нужди
Настройките за поверителност на Facebook ви позволяват да посочите кой може да види вида информация, която сте публикували или споделили във Facebook. Докато Facebook ви дава контрол над това, което другите виждат в профила ви, ако имате някакви притеснения или резерви относно това, което може да се научи за вас, най-добрият вариант е да не имате профил в Facebook.
Като собственик на домашен бизнес Facebook е чудесен начин да се свържете с вашия пазар по целия свят. Ако решите да използвате профил във Facebook, шансовете са да имате известен контрол над това, кой може да види какво и кой може да публикува това, което е в хронологията ви. Ето някои съвети как да коригирате настройките си за поверителност на Facebook, за да задоволите вашите нужди.
Достъп до настройките ви за поверителност във Facebook
За достъп до настройките ви за поверителност на Facebook:
- Влезте във Facebook.
- В горната дясна част на страницата кликнете върху стрелката надолу, за да отворите менюто на профила си и изберете Настройки .
- Изберете Настройки за поверителност
Facebook ви дава три области за управление на неприкосновеността на личния живот:
- Кой може да вижда Моите неща : Кликнете върху Редактиране до кой може да вижда вашите бъдещи публикации и кутията ще се отвори. От там можете да изберете "Обществено", "Приятели" или "Само мен". Има още една стрелка надолу, която ви позволява да изберете списък с приятели, група или да персонализирате кой може да вижда публикациите ви.
- Кой може да се свърже с мен : Ако някога сте получили спам или измама заявки за приятелство или се притеснявате за тях, можете да контролирате кой може да се свърже с вас. Вашите опции са "Всички" или "Приятели на приятелите".
- Кой може да ме гледа : Има три възможности хората да ви намират във Facebook и да контролирате всички тях. Опциите са: 1) Кой може да ви търси по имейл, 2) Кой може да ви търси по телефонен номер, 3) Искате ли търсачките да се свързват с вашия профил? Подобно на опцията "Редактиране" изберете "Всички", "Приятели" или "Приятели на приятели" за първите две опции и "Да" или "Не" за опцията за търсене.
Друга възможност за достъп до настройките ви за поверителност е да кликнете върху иконата за бързи команди за поверителност (това е заключване с икона на менюто) до стрелката надолу, за да влезете в профила си в горния десен ъгъл на страницата във Facebook. От там можете да изберете да имате проверка на поверителността, както и да изберете една от трите опции (които могат да видят моите неща, които могат да се свържат с мен, които могат да ме търсят). Можете също така да намерите връзка към основната информация за поверителността на Facebook.
Използване на списъци с приятели за настройките за поверителност на Facebook
Чудесен начин да контролирате кой вижда какво във вашия Facebook профил, особено за собствениците на домашен бизнес, е да използвате Facebook Friends Lists. Както споменахме по-горе, можете да изберете един от тези списъци, когато избирате кой може да вижда публикациите ви в " Кой може да види моите неща" . Този списък обаче е достъпен за вас, когато правите публикация. В долната част на полето, в което пишете в съобщението си, има опции за добавяне на снимка, маркиране на други членове, добавяне на чувство за емоция, проверка и планиране на публикацията ви. В непосредствена близост до тези икони има падащо меню с настройка по подразбиране, например "Приятели". Кликнете върху квадратчето и ще получите стандарт "Обществено", "Приятели" и "Само мен" и ако кликнете върху "Още опции" под това, ще се появят вашите приятели.
За подробности относно създаването на списък с приятели прочетете как се създава Facebook приятен списък.
Timeline и Tagging (или кой може да публикува в потребителския ви профил)
Искате да контролирате това, което другите могат да поставят във вашата времева линия? Под опцията за поверителност във Вашите настройки е Часовник и Маркиране, където можете да посочите:
- Кой може да добавя неща към вашата хронология.
- Кой може да вижда нещата по времената ви.
Как да управлявате маркерите, които хората добавят и да маркират предложенията
До всеки от тях кликнете върху редактиране и направете своя избор.
Блокирането
Под Часовник и Маркиране в менюто Настройки ще видите Блокиране, където можете да създадете ограничен списък, да блокирате потребители, съобщения и покани за приложения и др. Ако някога сте раздразнени от хората, които ви канят да играете, ще искате да проверите този раздел.
Поверителност на Facebook на мобилни устройства
Можете също да зададете настройки за поверителност на мобилното си устройство.
Трябва да проверите с информацията за приложението си във Facebook, за да намерите опциите за настройки. В iPhone кликнете върху иконата на менюто в долната част на приложението и превъртете надолу до " Настройки" или " Преки пътища за поверителност". Ще ви бъдат дадени същите опции, както са изброени по-горе (кой вижда моите неща и т.н.).
След като въведете настройките си за поверителност на Facebook, можете да се чувствате по-сигурни за това, което споделяте онлайн. И тъй като можете да ограничите кой вижда най-личната Ви информация, наистина няма нужда да предоставяте невярна информация във вашия профил във Facebook.
Актуализирано през юни 2016 г. Лесли Труекс